3.7.11.

Majevičke zvijezde-Razija Mujanović

Razija Mujanović

http://www.ratkovici-x.com/index.php

Razija Mujanović, udata Gibanica, rođena je u Ratkovićima 15. aprila 1967. Bivša je jugoslovenska i bosanskohercegovačka košarkašica.

KLUBSKA KARIJERA

Razija je košarkašku karijeru započela u Jedinstvu iz Tuzle s kojom je postala i Europski klupskiprvak 1989. godine.
Nakon Tuzle, jedna od najboljih Jugoslovenskih košarkašica se selila i igrala u raznim klubovimau Americi, Brazilu, Italiji, Španjolskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj.
U Americi je 1998. godine nastupila u Ženskoj profesionalnoj ligi (WNBA) za ekipu Detroit šoka(Detroit Shock).
Statistika za 1998. godinu je Raziji u profesionalnoj ligi bila: 30 utakmica 0,26 blokova (12. mjestou ligi), 154 skokova (20. mjesto u ligi), 0.520 postotak šuta (7. mjesto u ligi) i u igri je provelaukupno 695 minuta (4. u svom timu).
Raziji je cjelokupna karijera trajala ukupno 26 godina.

REPREZENTATIVNA KARIJERA

Za reprezentaciju Jugoslavije prvi veliki nastup je bio na ljetnjim olimpijskim igrama održanim u Seulu 1988. godine kada je sa reprezentacijom osvojila srebrnu medalju.
Zapažen uspjeh sa reprezentacijom Razija Mujanović je imala i na Svjetskom prvenstvu 1990. godine kada je takođe osvojila srebrnu medalju.
Zadnju utakmicu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je odigrala u septembru 2007.

Legenda europske košarke četiri je puta proglašena najboljom košarkašicom na kontinentu, isto toliko puta je osvojila klupskih naslova prvaka Europe, osim po Europi i u Brazilu igrala je i u američkoj WNBA ligi; s izbornom vrstom bivše države bila srebrna na Olimpijadi u Seulu i jednako sjajna na EP.
S reprezentacijom BiH, u ratu, bila je zlatna na Mediteranskim igrama.

ŠKOLA KOŠARKE "PRESING"

Škola košarke "Pressing" zajedničko je djelo nje i Time Džebo, još jednog velikog imena ex-yu košarke. Spomenute bivše košarkašice već nekoliko godina žive u Sarajevu, gdje su i odlučile pokrenuti školu košarke.

Hvala Razo za sve što si učinila za nas i našu državu BiH!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.