17.11.09.

Stara zanimanja


Gornja Tuzla
Stara zanimanja


Taman kad smo pomislili da ovakvih prizora više ne možemo vidjeti, zatičemo Saliha Mujakovića kako sa dva vola i plugom ore njivu. Starih zanimanja je sve manje ali postoje još malobrojni pojedinci koji i danas njeguju tradicionalni način rada. Naime, Salih Mujaković iz Gornje Tuzle, gotovo punih 30 godina bavi se oranjem zemlje

Salih za volove kaže da se zovu Brezonja i Rogonja, stari su pet godina i za sada dobro obavljaju posao. Naravno, uz asistenciju Saliha koji ih prati riječima „hovra Rogonja“ – što znači na lijevo, „stu Rogonja“ znači na desno, „ho ho“ i Rogonja je u stavu mirno.

- Oranje plugom potpomognuto volovima bolje je od oranja traktorom te me u posljednje vrijeme kontaktira sve više Gornjotuzlaka koji žele da im se njiva na ovaj način ore. Cijena oranja jednog dunuma zemlje iznosi 50 KM. Za jedan dan uspijem da uzorem oko dva dunuma zemlje, u zavisnosti od konfiguracije terena. Briga o volovima se stalno mora voditi. Svaki dan potrebno ih je nahraniti, čistiti štalu i voditi računa da je higijena na visokom nivou – kaže Salih Mujaković.

Nostalgija za starim vremenima

Salih se sa sjetom sjeća nekadašnjih vremena kada je u Gornjoj Tuzli bio uzoran gotovo svaki kvadrat zemljišta i kada se od poljoprivrede moglo dobro živjeti.
Koliko je ovakav način obrade zemlje rijedak najbolje govori podatak da se osim Saliha samo još jedan čovjek u Gornjoj Tuzli bavi oranjem sa volovima.
Ostaje nam još da čika Salihu poželimo još puno godina uspješnog rada i da ga zdravlje posluži.

S.P.

tuzlarije.net

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.