12.3.15.

Nadrealno-realna priča,PLAVA LAGUNA u Vražićima

Jutro je osvanulo biserli rosom po iscvjetalim livadama,netaknutih padina podno Majevice.Hidajet se je osvježavao u kamenom koritu riječice Šibošnice,u kojoj odkako je prošao novi asfaltni put,već odavno nema riba ,ali ima svježine i nekakve utješne blagosti,kakva je upravo jutros Hidajetu potrebna.
Sinoć je Hidajet ,sa božijom pomoći,radi Bugarke,konobarice i plesačice stigao u Vražiće-selo malo, svo u vragolastim vrletima,strmim usponima i vrtoglavim nizbrdicama.
Mora se priznati i spomenuti Božija pomoć i Božije odredjenje,jer bez toga teško bi se moglo povjerovati da bi dovde Hidajet ikako mogao stići,obzirom na tehničke mogučnosti njegovog Fiće,malog prevazidjenog , po svim saobraćajnim propisanim pravilima, otpisanog autića.Ujedno autić je njegovo jedino sklonište…..Jer Fićo je Hidajetu prevozno sredstvo, prije svega prebivalište-dom-krov nad glavom kad u ove krajeve naidje.Drugog doma on nigdje nije imao.
Naravno da Fićom Hidajet ne smije ni blizu redovnog autoputa ,već samo lokalno,ovim Majevičkim selima,gdje saobračajna policija zna za Hidajeta, al mu to riskantno vozanje dušmanski gledaju kroz prste:kad Hidajetu nije stalo do njegovog zdravlja i čitavog tijela,što bi ga policija trebala ganjat i čuvat od havarije,svejedno osim njega gotovo niko da ne prolazi ovom djadom.
Ima Hidajet još i gitaru sa tri žice i dvije kanafe,koja mu služi kao pomoćno sredstvo prilikom osvajanja i zavodjenja ženskinja,ukoliko bi to uopšte bilo potrebno,jer Hidajet je sam sebe smatrao urodjenim zavodnikom,ljepotanom i šarmerom,da se je samo radi toga roditi trebo.S tim ubjedjenjem tako Hidajet i živi samo radi ženskinja.
Dalje ,od imanja Hidajet ima :farmerke,trenerku ,čizme kaubojke i sportske patike.Inače je okolo svog skrovišta(gdjegod parkira Fiću) bitisao bos,u gačicama , go dopasa.
Da ne smetnem s’ pameti ;Hidajet se je ponosio svojim izgledom:“Kose duge…a oči plave,usta ko dvije trešnjice a brčine mangupske…“Tako je Hidajet vidio sebe.Doduše mi smo gledali:trcavu podugu kosurinu,žmirave oči-nekako sivkaste,usta mala i tanka ko dvije gliste,e jest imo brkove ko četka za cipele.Dakle jest bio brkat pa s’ pravom je mogao da se pretstavlja kao Brko !!
***
Juče popodne , Hidajet Brko je iskočio na skretanju za Ratkoviće,iz medjugradskog autobusa ,što saobraća Brčko-Tuzla.U blizini ga je čekao njegov vjerni Fićo,pa Hidajet, poslije dužeg tehničkog ubjedjivanja,nagovori malehnog autića,da krenu u pravcu obližnjeg sela Vražići.
Ponosan na sebe što je brzo uspjeo saznati; kud je Preslava Bugarka nestala,poslije umjetničkog angažmana u Miladijama,sletio je namah nizbrdo Vražičko,na lehru,“štedeći pametno benzin“,jer kočnice svakako nisu slušale,a bratski se držao za volan…Helem zaustavi se prvim točkovima u lokalnom potoku….
Odatle ga je,s malo muke, isteglio Sejfo svojim volovskim kolima,napenalio ga u pravcu dzade koja vodi do u „centar sela“,pa je Hidajet bez stressa stigao „s’ autom“ do pred seosku birtiju u Vražićima.
Birtija u sklopu seoske zadruge-„čitaonica“ ,prostor za društvene i kulturne aktivnosti sela,je prostor sa šest stolova i po potrebi neograničenim brojem stolica.Poslovodja je Savo sa svojom ženom Zinkom Cigankom,a iznad ulaza u birtiju jasno stoji natpis“Plava Laguna“.
Prije dva dana u Plavu Lagunu je došla,da nastupa,igračica Preslava Bugarka,koja će ujedno biti i konobarica.
Zinka Ciganka se je tom prilikom pokazala kao višestrano skriveni talenat:režiser i kostomograf.
U užareno raspoloženje je unesen onaj neograničeni broj stolica,jer posjeta je bila izvanredna. Igračica Bugarka-konobarica, je imala za dužnost prvo razdijeliti gostima posluženje:meze i piće,pa onda bržajbolje ,tamo u ostavi gdje su gajbe piva,raskomotiti se tako da na njoj ostane samo keceljica i Sarajevske papučice sa Baščaršije, kao udvornička asocijacija ovim Podmajevačkim seljacima,na njihovu im dragu Bosnu.Preslava je plesala nešto izmedju Hula-Hopa i Trbušnog plesa,muziku je sebi sama obezbijedila sa kasetofona ,a papučice su cakatale ,kao dodatno uzbudjenje.
***
Preslava je studentica pedagogije u Bugarskoj,a ovaj ljetni umjetnički baletski angažman je sebi upriličila da nešto zaradi tokom ferija.
Ne bi Preslava još otišla iz Miladija,zabačenog sela na pola puta Brčko-Čelić,ali je Hidajet,njen kobajagi vjerenik,popio nedozvoljenu količinu piva na gladan stomak,pa napravio frku u birtiji,da su ga pustili- pobio bi pola birtije.Ipak su ga s policijom odstranili ,a tom prilikom je prije dolaska policije Preslava bila na brzinu isplaćena, kakobilo, i doslovno otjerana.
Ne znajući kud bi u gluho doba noći,u toj nedodjiji i gustoj pomrčini,nije se Preslava femkala da sjedne u prvo auto koje je naišlo.To prvo auto,koje se ukazalo iz Podmajevičke mrakulje,bio je „stojadin“ Beće vodeničara iz susjednog sela Vražići.Tako je Bugarka balerina , sa Bećom vodeničarem stigla,u Plavu Lagunu , u Vražićima.
***
Hidajet je samo prenoćio u bajbuku,pa odmah krenuo da izvidi gdje je Preslava liferovana,a kad je doznao ,eto odmah je stigao, još sinoć ,u Vražiće.Ali to noćenje u bajbukani,i to jedno jedino , bilo je predugo,pa je Preslava umjetnička igračica,postala sad „vjerenica“ Beče vodeničara.Zato je Hidajet kaharli,da ga jedino može razgalit ovo kameno korito riječice Šibošnice,u kojoj već odavno nema riba ,al ima nekake utješne svježine i blagosti.
Dok se Hidajet „izbanja“ u Šibošnici,sjest će pa napisat pjesmu u čast Preslave Bugarke,a to znači da je nije prebolio,al jest odlučio da ide dalje,i da je zaboravi.
Namirit će svog Fiću, u nećiju avliju, dogovorit će se ,da Fićo čeka Hidajeta,kad opet ovdje u zavičaj navrati.
***
Bećo vodeničar sjedi u Plavoj Laguni,a Zubejda,Bećina žena stoji pod prozorom Plave Lagune,malog Faika je poslala da stoji kraj oca, svaki čas da dodijava Beći:“Babo hajmo kući..“
Nije Bećo vodeničar još otčeifio,pa je Zubejdi, a i Faiku sve djabe.Na kraju će mati sa dijetom otić kući;Faik da spava a Zubejda ,prvo da psuje i kune ,a onda da plače…sve dok Bećo ne dodje …
***
Bećo je svoje odradio kod „vjerenice“ Preslave,ostavio joj dobar „halal“,pa polajnak, prebacivši na klonula ramena „kaputić“(sako),nogu-za- nogom, kreno svojoj kući….Samo mu je još trebalo da legne i zaroni u zaslužen sanak…
***
Kod kuće ga je čekala Zubejda,prvo je plakala…pa psovala…onda se je Beći svašta nagovorila…Beći je bilo svejedno,samo je čeko da Zubejda prestane ,jer bi najradije , poslije onog sa Preslavom,slatko zaspo…Ali je Zubejda ,jednako zvocala,podizala glas do granice kad počinju bitke,pa ju je Bećo , na kraju , moro izdegenečit ko pravi čoj’k svoju ženu.
***
U Plavoj Laguni još samo sjedi pjani Hadzaga i njegov vjerni pas Brnjo-lovački Posavski trobojac.
„Savo,daj šta daš…šta imaš za meze….“?petlja Hadzaga odebljalim jezikom…
„Imadem,imadem,imadem…Kranjske i Čajne kobasice…imadem,imadem…Čajne i Kranjske…Imadem svašta ,šta ti duša zaželi…“
„Savo,..marš tamo…znaš ti da ja ne jedem krmetinu…daj šta daš..šta imaš za meze…“opet zapetljava Hadzaga pjan,očiju na „pola koplja“…
„Imadem,imadem…imadem Kranjske i Čajne…kobasice…imadem.., imadem…svašta šta ti duša poželi…imadem Kranjske..“
Hadzaga:“Marš tamo Savo…ne jedem krmetinu…Brnjo..puc..puc..Brnjo,uj’di ga,uj’di Savu Brnjo..šta ima ba Savo za meze…ehej…čuješ ti ba Savo..daj..šta daš..daj nešto… za meze,Savo..,krme jedno Savo…daj ba nešto… za mezz……“
Pada Hadzagina glava na stol,ruke vise pored stola,Brnjo samilosno liže Hadzaginu ruku.
Savo donosi, na tanjiriću narezane kobasice,postavlja pred Hadzagu pjanog…:
“Evo sudjukice ,za gazdu Hadzagu…a evo isto i za cijenjenog Brnju…“…baca Savo,komadiće užegle kobasice pred rasnog psa….
Hadzaga jede „sudzukice“ mezeti,pijucka rakiju „Požegaču“=razblažen čisti alkohol u koji je Savo zgnječio suhu šljivu,pa sad to Hadzagi puno liči na rakiju a još više na otrov…..sve će to Hadzaga debelo platit…
Brnjo sa prezirom onjuši ušćuhlu suhovinu,umorno liježe na prednje noge,glavu naslanja na šape:
“E moj,Hadzaga,e moj dobri Hadzaga,jesi mi ti ,vala postao gori od hajvana…“
Manje poznate riječi:
Femkati se=umišljati se
Bajbok,bajbokana=pritvor
Djada=put,cesta
Liferovana=otpremljena
Ostavit „halal“=platiti za uslugu
Lovački posavski trobojac=sorta lovačkog psa
Rakija požegača=rakija od sp.šljive
Mrakulja=mrkli mrak
Za Vas napisala Selena of Balkan(Brčanka)-Sehija Kobić


.




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.