1.6.20.

Kako je SDP zajedno sa ostalim opzicionim strankama preuzeo vlast u Čeliću

Famozna devetka

Događaj,koji bi se mogao nazvati" istorijskim događajem" desio se u prvoj polovini 2008.godine.

Naime,tada,prvi puta nakon 18 godina od prvih višestranačkih izbora Čelićki  SDP,zajedno sa opozicionim vijećnicima iz Stranke za BiH,penzionera i i dva vićnika koji su zbog nezadovoljstva napustili vladajuću SDA,dolazi do famoznog broja 9 i formulom: 3 SDP+3 SzBiH+1 SPU+2 Nk=9 dobiva priliku za preuzimanje vlasti i uvođenje novog koncepta.

Broj 9,do kojeg je došla ova grupa vijećnika,bila je vijećnička većina i sasvim dovoljan broj da se sruši aktuelna zakonodavna  vlast,predvođena strankom demokratske akcije.

Koristeći brojniju prednost ,grupa ovih vijećnika glasa protiv svih Odluka koje su predlagane,a vrhunac je bio rušenje prijedloga Budžeta Opštine za tekuću godinu.

Ovim činom, stavljeno je do znanja da je došlo vrijeme do smjene vlasti u Opštini,što opštinsko rukovodstvo ni u kom slučaju nije prihvatalo.

Nakon ovakvog,ignorantskog odnosa,nova skupštinska većina,u skladu sa važećim Statutom Opštine Čelić,saziva sjednicu Opštinskog vijeća na koju se neodazivaju vijećnici iz reda SDA                                             



                                                            SDP po prvi puta u "vlasti"

Na toj istorijskoj sjednici, izabrano je novo ,privremeno rukovodstvo Optinskog vijeća,u kojem je za predsjedavajućeg izabran vijećnik iz reda SDP,Nusret Salkić,inače šef  kluba ove partije.
U to vrijeme SDP je imao 3 vijećnika,pored gore spomenutog Salkića, bili su Nihad Livadić-Dugi i Salem Kevrić, koji je u to vrijeme obavljao i funkciju zamjenika šefa financija u Opštini.


                                             Ko je pokrao pečate Opštinskog vijeća

Nakon preuzimanja vlasti,novoizabrano rukovodstvo,obraća se sekretaru u svrhu preuzimanja pečata i pravnih akata potrebnih za rad ove institucije.
Ali poraženi se ne miri sa porazom,i gore spomenuto krade (o tome su pisali mediji) i sklanja na samo njima znano mjesto,čime onemogućuje rad legalno izabranom rukovodstvu


                                 Ko je kriv za neuspjeh nove koalicije

Nadmudrivanje,taktiziranje kao i međusobne optužbe trajali su nekih mjesec dana.
Viječnici iz reda SDP,tražili su pravnu pomoć od viših organa ove partije,kantonalni i glavni odbor,ali se već u samom startu primijetila njihova nezainteresovanost da se uključe u ovaj problem.
Zašto je to tako bilo,teško je zaključit.

Vrijeme,pravnih igara,iskoristili pripadnici aktuelne vlasti,kada su vrbovali jednog člana novoformirane skupštinske većine,čime se mijenja odnos snaga,što je bilo dovoljno za nastavak mandata.

I ovo je,jedan od razloga koji je unio razdor unutar Čelićkog SDP-a

U slijedećim nastavcima
Ko je bio za a ko proti koaliranja sa onima koji su izigrali povjerenje SDP prilikom preuzimanja vlasti u Opštini
Kako,na koji način i zašto dolazi novi kandidat za najveću funkciju izvršne vlasti u Opštini.
Ko je lobirao za njega
Ko je glasao,a ko nije,za tog kandidata.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.