21.1.12.

CARSKE – ROMANOVSKE OVCE U BOĆU KOD BRČKOG



U selu Boće kod Brčkog Šimo Dilberović i Biljana Ćulum uzgajaju carske – romanovske ovce. Ovo je prvo stado carskih ovaca u Posavini, a Šimo i Biljana su od hobija i ljubavi prema životinjama, odlučni da naprave i dobar posao. 

Postojbina joj je dolina rijeke Volge a ime je dobila po ruskom careviću Alekseju Romanovom. U Boće je prije nešto više od godinu dana stigao jedan par, kupljen u Semberiji gdje se ovim poslom vrlo izbiljno i uspješno bave porodice Njedić i Pilić.

Sudeći po onome što smo vidjeli u stajama kod Šime Dilberovića i čuli od uzgajivača, romanovska ovca je opravdano carska. 

Stado se brzo umnožava, romanovska ovca je umiljata i nimalo zahtjevna, kaže Šimo Dilberović koji hranu za svoje ljubimice, sijeno, silažu i dnevni obrok koncentrat, osigurava sa svojih parcela i priprema u mješaoni. 

Cijena jedne ovce se kreće i do 500 eura, ovisno od starosne dobi, od 200 do 350 eura, a Šimo i Biljana će, kažu, do jeseni graditi potpuno uslovnu i prostranu staju jer se s priplodom kakav imaju stado ozbiljno uvećava pa je potpuno jasno da će hobi i ljubav prema životinjama prerasti u ozbiljan, usuđujemo se kazati, i unosan posao


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.