11.1.12.

Jezero Sniježnica

 Sedamdesetih godina prošlog vijeka, pored sela Sniježnica, podignuta je brana na Rastošničkoj rijeci koja protiče kroz selo Rastošnica i u Priboju se ulijeva u rijeku Janju. Prije početka radova na gradnji brane izvršena je eksprprijacija zemljišta koje je trebalo da zahvati novoformirano jezero u površini od 127 hektara i izvršeno je izmiještanje dijela puta Priboj- Zvornik u dužini od nekoliko kilometara i izvršeno njegovo asfaltiranje. Gradnjom brane i formiranjem akumulacionog jezera, došlo je do potapanja dijela naselja Rastošnica. Pogodjeno područje je isljeno i izvršene su nadoknade zemljišta i obeštenja mještana. Nažalost nije nađeno rješenje za zaštitu rastošničke crkve od potapanja (ili se nije htjelo takvo rješenje da pronađe) koja je ostala na rubu jezera djelimično potopljena i ostavljena zubu vremena i propadanja.

Tako je nastalo Sniježničko jezero koje je sagradjeno za potrebe TE Ugljevik i regulacije nivoa rijeke Janje što je posebno vazno u ljetno periodu za rad TE. Ovo jezero je posebno interesantno u ljetnom periodu, kako zbog kupanja i rekreacije, tako i za ribolov.

Najveća dubina jezera iznosi i do 60 metara, u čistim planinskim vodama Rastošničke rijeke koja se ulijeva u jezero može se naći veliki broj vrsta ribe od kojih su najčešće pojavljuju: klen, 
šaran, smuđ, babuška, štuka, pastrmke i mnoge duge.
Jedno malo podsjećanje kako je ova brana građena a posebno za one koji su rođeni poslije toga vremena:




gradnja brane




http://www.majevica.de/5.html

1 коментар:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.