13.3.15.

Klizišta ne miruju,vodotoci u porastu


Stanje na prostoru općine Čelić u posljednja 24 sata karakterišu problemi sa klizištima i porasta nivoa rijeka Šibošnice i Gnjice.
Kišne i sniježne padavine koje su u toku noći obilno padale, dovele su do porasta nivoa rijeka Šibošnice, Gnjice i Čelićke rijeke. Još uvije se nivo vode zadržao u riječnom koritu ali najavljene padavine znatno mogu ugroziti stambene objekte u riječnom pojasu navedenih rijeka.
Lokalne putne komunikacije su oštećene na velikom broju mjesta što predstavlja problem odvijanja lokalnog saobraćaja. I dalje je najteža situacija na  lokalnom putu Šibošnica –Drijenča-Obodnica –Tuzla koji je na nekoliko mjesta totalno uništen aktiviranjem klizišta te se saobraćaj odvija uz velike poteškoće.
Situacija sa klizištima je veoma teška u MZ Vražići gdje je došlo do aktiviranja starih klizišta na tri lokacije i to na lokalnim putevima za Zavide,  za Ledenjike i put za Jesenike. U MZ Čelić teška je situacija u naselju mahale i Džihani.
Kominikacija Regionalnim putem Čelić-Šibošnica-Dokanj-Tuzla i Čelić-Šibošnica-Humci-Previle-Tuzla dalje je izuzetno otežana.   
Jedinice civilne zaštite prate situaciju na terenu posebno stambenih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini klizišta i erozivnih riječnih korita.


Vodene bujice
Današnje slike nekih od klizišta na prostorima Mjesne zajednice Vražići

PutVražići-Zavid-Dubravice-Brčko
Njive iznad puta za Zavid

Jasenički voćnjaci




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.