6.3.15.

Lopare na Majevici

Već godinama ljudi napuštaju podmajevičku opštinu Lopare. U jednoj od najnerazvijenijih opština RS i cele Bosne i Hercegovine uništena je privreda, a nezaposlenost je preko 50 odsto. Mogu li se ove činjenice izmeniti?
Bildbeschreibung: Verlassene Holz-Fabrik in Lopare 
Alle Fotos hat unser Korrespondent Emir Musli in dem Ort Lopare in Bosnien und Herzegowina aufgenommen und sie uns kostenfrei zur Verfügung gestellt. Alle abgebildete Personen sind mit der Veröffentlichung einverstanden Verlassene Holz-Fabrik in Lopare
U Loparama nema domaćinstva u kojem neko nije na privremenom radu u inostranstvu. Procenjuje se da ih je u zemljama zapadne Evrope više od pet hiljada, a nove generacije tamo trajno ostaju.
Danas je bruto domaći proizvod (BDP) u Loparama za 70 odsto manji nego što je bio 1990. godine. Prirodni priraštaj je negativan i iznosi oko minus pet 5 posto. Godišnji budžet ove opštine sa oko 16.000 stanovnika je četiri miliona maraka. To je tri puta manje nego u susednoj opštini Ugljevik, koja ima približan broj stanovnika.

Opustošene i opljačkane firme


Fabrika radijatora "Termal", Fabrika stolova i stolica "Fadil Jahić Španac", Fabrika opekarskih proizvoda "FOP", Fabrika deterdženata "Dita", Fabrika poljoprivrednih mašina "Majevica" i Fabrika trikotaže i veza "Vezionica". Od šest predratnih fabrika u Loparama danas radi samo privatizovana "Vezionica".

dw

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.