28.3.11.

Firiz-Zaboravljena igra




Jedna od zanimljivi i nekada jako poularni igara u našem selu i šire u okolini je igra Firiza.
Kako je dobila naziv nije mi poznato ali postoji jedna izreka u narodu za one koji su nešto žgrješili ako te udrim letićeš kao firiz.
Način ove igre malo liči na igru bezbola.Iglali su je i stari imladi uglavnom ljeti nedeljom ili nekim praznikom kada se nije radilo na polju.
Za igru je potrebno više igraća četvorica i više,što je više tim je igra zanimljivija.

Opis igre : Za igru je trebala jedna motka debljine oko tri do šetiri centimetra i duga oko jedan metar.
Ova motka se zvala "SOKA" i ona se udarala u zemlju tako da iznad zemlje ostane do sedamdeset centimetara.Zatim "Firiz"
jedan komad osješen od ove motke dužine do 8 centimetara koji se postavljao na tu motku.Bilo je potrebno još i "Čarke".
To su bile daske uglavnom se to uzimalo sa plota od prošća ili bih neko lijepo oblikovo kao veslo.Način igre je bio podjelilo bih se u dvije grupe.
Isti broj igrača,jedna grupa bih ušla u polje označeno za igru od prilike je bilo dugačko oko 20 metara i široko oko 5 metara.Iz protiviničke igre bih igrao jedan igrač koji bih udarao firiz.
Firiz bih se postavljao na motku "soku" i kao u golfu bih se udarao jednom manjom motkom dugackom oko 50 centimetara.
U polju bih ga dočekivali igrači protivničke igre i pokušavajući da ga zaustave sa daskom "čarkom",i ako uspiju da ga zustave onda se mjenja pozicija
igrača,ako ne onda se ide na "Solenje".To je pravilo tako nazvan a on je bilo da jedan od igrača baca firisz prema soki a protivnički igrač da ga u let zkači motko kojom je i udarao sa soke
i daga tko odbaci što dalje u polje. Ali ako ga neko od protivnički igrača zakači onda se mjenja pozicija kao i kada je udarao sa soke.Međutim ako pogodi firiz u soku ili bude blizu toliko blizu manje
od dužina motke kojom se udara, isto gubi se pozicija i mjenja se.Međutim ako ga zakači u leti i on odleti tako netaknut od protivnički igrača onda se prelazi u mjerenje motkom od soke do mjesta gde je pao firiz. To se boduje tako jedna bod za jednu dužinu motke.
I tako bi h se igralo do dvjesto bodova. Koja grupa prije dobije te bodove ona je pobjednik

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.