20.8.11.

UGLJEVIK OKUPLJA RENOMIRANE PROIZVOĐAČE

Opština Ugljevik biće 26. i 27. avgusta domaćin Drugog internacionalnog festivala šljive i voćnih rakija koji će okupiti izlagače voća, voćnih proizvoda i mehanizacije za voće iz zemlje i inostranstva kao i predstavnike organizacija koje kreditiraju razvoj poljoprivrede. Pored Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, prijave su stigle iz Srbje i Crne Gore, a očekuju se gosti i izlagači iz Hrvatske.

Festival će otvoriti ministar za poljoprivredu u Vladi Republike Srpske Miroslav Milovanović, pomoćnik ministra za poljoprivredu Bosne i Hercegovine Dušan Nešković i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

075_3

Prema najavama Bojana Džuvelekovića, direktora Hotela ,,Energetik", ovogodišnji Festival biće bogatiji i posjećeniji od prošlogodišnjeg. Festival donosi preko 50 izlagača iz zemlje i regiona i svih relevantnih proizvođača šljive i proizvoda od voća.

- Nastojeći da u stopu pratimo svjetske tokove pripremamo niz predavanja i radionica kojima ćemo profesionalcima kao i konzumentima predstaviti najnovije domaće i svjetske trendove. 075Planiramo da još jednom dokažemo da osim proizvodnje kvalitetne šljive i dobre ,,kapljice" ova podmajevička opština može da organizuje i veliki skup proizvođača iz regiona, istakao je Džuveleković.

Zbog dobrih ocjena za organizaciju prošlogodišnjeg, dodao je, većina onih koji su bili prošle biće i ove godine.

- Ali ovaj put očekujemo i mnogo onih koji su u međuvremenu čuli za ugljevički Festival, dodao je on.

Pored izlagačkog dijela, Festival će imati bogat edukativni dio u kojem će proizvođačima iz ovog kraja predavanja održati stručnjaci iz oblasti voćarstva kao što su prof. dr Ninoslav Nikičević i njegov kolega prof. dr Slobodan Jović, obojica predavači na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu (katedra za tehnologiju konzervisanja i vrenja). Festival će predavanjima uveličati i prof. dr Vojislav Trkulja, zamjenik direktora Poljoprivrednog Instituta u Banjaluci te profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci (odsjek biljna prozvodnja – voćarstvo i vinogradarstvo).

U okviru programa Festivala, stručnjaci i proizvođači obići će ugljevičke voćnjake dok će drugog dana ove manifestacije biti održano takmičenje u zdravicama.

http://www.skalaradio.net/component/content/article/51-o-ugljeviku/411-ugljevik-okuplja-renomirane-proizvoae-i-predavae.html

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.