9.2.12.

Zaledila se rijeka Sava

Obale Save uzvodno od ušća rijeke Brke prema Ficibajeru, pa sve do Ciglane kod Brčkog, spojio je led u širini od najmanje 300 metara.
S obzirom na vrlo nisku temperaturu i to da je jutros na pojedinim mjestima izmjereno i 22 stepena Celzijusa ispod nule, formiranje ledenog čepa kod Brčkog predstavlja opasnost za dalje zaleđivanje rijeke koja iz pritoka u gornjem toku donosi velike količine novog leda.
Prve sante leda koje su se zaustavile noćas kod Brčkog stale su ispod savskog mosta, između dva stuba koji označavaju plovni put.
Stariji stanovnici Brčkog pamte da se 1953. godine, pa i 1961. godine, rijeka Sava potpuno zaledila i da su svatovi mogli preći preko zaleđene rijeke.

Prema pričama naših starijih brčaka, koji se sjećaju da je vojska iz brčanskog garnizona sa Savskog mosta između Gunje i Brčkog topovima rabijala led na Savi dok su se drugi vozali fićom po Savi.
Hoćemo li iskoristi zaleđenu Savu kao krlizalište pošto od nadležnih nismo mogli dobiti klizalište već samo klizišta, ostaje da vidimo :-)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.