17.4.11.

KUD SPASAVA OBIČAJE OD ZABORAVA

Da bi od zaborava sačuvali stari običaj kada su podmajevička domaćinstva na Lazarevu subotu obilazile ,,lazarice", članovi Kulturno-umjetničkog društva ,,Rudar" organizovali su bogat program. Ispred zgrade opštine, gdje su igrali, dočekao ih je i darivao načelnik opštine Vasilije Perić i predsjednik Skupštine opštine Đoko Simić. Načelnik Perić je iskoristio priliku da članovima ugljevičkog KUD-a čestita na rezultatima rada i pohvali dosadašnju saradnju ovog društva i opštine.

Nakon bogatog programa, manja povorka KUD-ovih ,,lazarica" krenula je u obilazak ugljevičkih domaćinstava. ,,Nove lazarice" , obučene po starom običaju u šarene nošnje, obilazile su srpska domaćinstva čestitajući ukućanima Lazarevu subotu te pjesmom i igrom poželjeli zdravlje i veselje, a domaćinu rodnu godinu, koja dolazi sa proljećem.

093_1

Nekada su na Lazarevu subotu, nedjelju dana prije Vaskrsa, skoro svako ugljevičko domaćinstvo svirajući i igrajući obilazile ,,lazarice" (Vlasi i Karavlasi). Pred kućom bi ih dočekivale domaćice posipajući žitom, a zatim bi pjevale i igrale za dobru i bogatu godinu. ,,Lazarice" su imale čitav repertoar lirskih pesama, koje su u horu pjevale. Na kraju bi sakupljale darove koje su dobijali od domaćica u čijim su dvorištima igrale i pjevale.

093_2

LEGENDA

Povorka ,,lazarica" legendom je vezana za cara Lazara jer se vjerje da je on uveo povorku i od tada se običaj održava svake godine na njegov imendan.

Lazareva subota se praznuje osam dana pred Vaskrs u spomen na Pravednog Lazara, sljedbenika Hristovog koga je Božiji sin vaskrsnuo iz mrtvih. Njeno obilježavanje počinje praznikom koji se zove Lazareva subota. Međutim u mnogim mjestima smatra se da je ovaj praznik posvećen srpskom knezu Lazaru koji je svojom smrću u kosovskoj bici ušao u legendu

http://www.skalaradio.net/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.