22.4.11.

U susret vaskrsu-uskrsu

Dragica Simić i ove će godine Vaskrs dočekati u krugu najuže porodice. Tom prazniku se izuzetno raduje jer okuplja porodicu i slavi život.Ipak, porodična okupljanja, kaže, više nisu kao nekada, jer su brz način života, računari i kilometri koji nerijetko dijele članove porodica i tu ostavili traga.

- Moji roditelji su oduvijek praktikovali tradicionalno proslaviti ovaj veliki praznik, u krugu brojne porodice, uz neizostavna šarena jaja i bogatu prazničnu trpezu. Majka bi najmlađim članovima porodice dijelila ukrašena jaja, a potom bi odlazila i na isti način darovala i komšijsku djecu. I komšije koje praznuju ovaj praznik tada bi dolazili na naša vrata i poklanjali šarena jaja nama. Mislim da za nas djecu tada nije bilo većeg poklona i znam da smo jedva čekali da osvane dan kada ćemo dobiti šarena jaja, prisjeća se gospođa Simić koja tradiciju svoje porodice njeguje i dan danas.



I ove će godine Dragica farbati jaja za porodicu, unučad i komšiluk. Kriza je, nije da se živi u pretjeranom izobilju, ali jaja se Vaskrs moraju našarati. Kako ističe naša sagovornica, novca za to uvijek mora biti, jer trošak nije veliki, a zadovoljstvo poklanjanja je nemjerljivo.

Pošto je porodica Simić brojna, svake godine Dragica ukrasi oko 100 jaja, najčešće lukovicom, raznim travama i voskom tako da svako jaja bude malo umjetničko djelo.

Inače, uoči svakog Vaskrsa, a za potrebe tuzlanske pravoslavne crkve, Dragica farba vaskršnja jaja koja se djele na službi. To joj pričinjava veliko zadovoljstvo jer ta jaja dobijaju svi oni koji na praznik dođu u crkvu, neovisno od imovinskog stanja ili društvenog položaja, ali i religijskog uvjerenja. Ove godine šarena jaja dijeliće se i na tuzlanskom Korzou za sve sugrađane, a tradicionalno će se posjetiti i Dom penzionera kako bi i njihovi stanari osjetili čaroliju ovog praznika.

Zbog velike količine jaja koja treba pripremiti sveštenicima za vjernike bojenje se započinje nekoliko dana prije praznika. Za tako obiman posao u tuzlansku pravoslavnu crkvu dolazi veliki broj aktivista kako bi se sve na vrijeme uradilo.


- Ove godine farbamo 2.000 jaja koja će se podjeliti svima koji dođu u crkvu, ali i na Korzo. Jaja se farbaju na potpuno prirodan način, laštilom, tako da dobiju lijepu crvenu boju. Nakon što se skuhaju, jaja premažemo krpicom umočenom u ulje kako bi dobila lijep sjaj. Na kraju se na njih ispisuju riječi „Hristos voskrese“ i kalendarska godina, navodi Sanja Hajdukov koja je učestvovala u bojenju jaja.


Kako će vaskršnja jaja biti dekorisana zavisi od onoga što se želi dobiti. Razni ornamenti mogu se napraviti obrisima djeteline ili nekih listića, a mašta je ta koja će u djelo da pretvori svaku zamisao. Metoda oslikavanja voskom jedna je od popularnijih, ali sve zavisi i od kvalitete jaja. Iskusnije domaćice znaju da su najzahvalinija jaja sa bijelom ljuskom jer se na njih primi svaka boja u tonu kakav se želi dobiti.

B. K.

(tuzlarije.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.