29.4.11.

ŠKOLA MLADA, A PUNA MEDALJA

Iako su jedna od najmlađih ustanova za obrazovanje muzičkih talenata u BiH, Muzička škola ,,Kornelije Stanković“ i u ovoj takmičarskoj sezoni ne prestaje da prikuplja nagrade i priznanja gdje god nastupaju. U ovoj takmičarskoj sezoni nije bilo većeg muzičkog festivala u regionu gdje se nisu pojavili i osvojili prve nagrade. Sa tek završenog prestižnog Međunarodnog susreta harmonikaša u Puli, najveće muzičke manifestacije na Balkanu, najmlađi učenici iz Ugljevika Miloš Zelenović i Vesna Šarčević osvojili su prvo mjesto u Bejbi, odnosno A kategoriji.

Ovo je druga godina zaredom da ovo dvoje mališana osvajaju prve nagrade na istom takmičenju, taman toliko koliko su se puta i pojavili na manifestaciji.

091_1

Slaviša Perić, direktor Muzičke škole ,,Kornelije Stanković", prezadovoljan je uspjehom svojih umjetnika i školom u kojoj još nije izašla generacija ,,malih maturanata", a već niže nagrade.

091_3 - Ponosan sam na svoje učenike a posebno zbog ovog poslednjeg priznanja iz Istre jer se tu već 36. godina zaredom okupljaju najveći evropski ali i svjetski muzički talenti kao i eminentni pedagozi i kompozitori i sve se odvija po strogim međunarodnim standardima, rekao je Perić i dodao da se svake godine Susret održava pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva kulture.

I ove godine, kaže direktor, konkurencija je bila velika. Skoro svaka evropska zemlja imala je svoje predstavnike, pa čak i Rusija i daleki Japan.

- Doći iz malog Ugljevika, osvojiti prva mjesta i iza sebe ostaviti Italijane, Fince, Šveđane i druge veliki je uspjeh, kaže ponosno Perić.

U ovoj takmičarskoj sezoni, kao i u prošloj, učenici Osnovne muzičke škole, koja postoji tek četiri godine, nisu se vratili ni sa jednog takmičenja kod nas i u regionu bez osvojenih nagrada.

Nedavno je na Takmičenju muzičkih škola iz Republike Srpske kamerni orkestar harmonika Škole ,,Kornelije Stanković" osvojio prvo mjesto. Veliki je uspjeh sama činjenica da jedna skoro osnovana škola ima kamerni orkestar a da ne govorimo o nagradama, naročito prvim.

Na velikoj muzičkoj manifestaciji u Ubu mladi talenti ove škole u šest kategorija osvojili su šest prvih i tri druga mjesta. Sa takmičenja u Šapcu, gdje su izvođačke kvalitete oprobali učenici iz Srbije, BiH i Hrvatske, osvojili su jedno prvo i jedno drugo mjesto.

091_5

U školi ne planiraju da na tome stanu. Prave velike planove do kraja takmičarske sezone, koja je počela u aprilu i trajaće do kraja juna. Sljedeće takmičenje, za koje su prijavili kandidate je u Beogradu i Smederevu. Imaju ambicije da stignu i na takmičenje harmonika u Mađarsku i Austriju.

FESTIVAL U UGLJEVIKU

Osnovna muzička škola ,,Kornelije Stanković" biće od 19. do 23. maja po treći put domaćin Međunarodnog muzičkog festivala ,,Dani harmonike". Na Festivlu će biti organizovana takmičenja solista i kamernih sastava učenika osnovnih i srednjih škola kao i koncerti. Ono što će skupu dati poseban pečat je Ljetnja škola harmonike gdje će se kao predavači pojaviti priznati ruski i ukrajinski profesori harmonike Aleksandar Skljarov, Vladimir Murza i Vladimir Olejnik

http://www.skalaradio.net/


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.