18.5.11.

Demant povodom priloga u dnevniku BN TV od 15.05.


Fondacija Istina Pravda Pomirenje uputila je danas demant BN TV povodom njenog priloga o godišnjici bitke na Brčanskoj Malti emitovanog u dnevniku ove televizije u nedjelju 15.5.2011. godine.
Demant Fondacije IPP u nastavku prenosimo u cijelosti.







U Dnevniku BN televizije od 15.05.2011 emitovan je prilog vašeg novinara Marka Radoje o događajima od 15. maja 1992. godine. Ne želimo ovom prilikom polemisati na sa jednom žrtvom i njenom verzijom stradanja na Brčanskoj Malti. Skrećemo Vam pažnju na manipulaciju autora tog priloga koji priču o „Tuzlanskoj koloni“ garnira podacima koji imaju za cilj produbljavanje mržnje i zbunjivanje žrtava. Nejasno je gdje je autor našao podatak da je postojao sporazum o povlačenju JNA kada je svojom presudom Apelacioni sud u Beogradu, u predmetu Jurišić, definitivno potvrdio da takav sporazum nije postojao, kao što nije postojao nikakav sporazum između komadanta Kasarne „Husinska buna“, Milete Dubajića i gradskih vlasti Tuzle. Takvih dokumenata nema i o njima samo priča komandant Dubajić.

Posebno je zastrašujuća svjesna manipulacija žrtvama i javnošću kada se iznosi novinarski stav bez pozivanja na bilo kakav izvor, citiram:

„Pripadnici TO Tuzle su išli duž zaustavljene kolone i ranjene vojnike brutalno likvidirali u vozilima. Na putu za bolnicu u sanitetskom vozilu ubijeno je 17 ranjenika udarcem ćekićem u čelo, a tijela su noću odvožena na gradsku deponiju i zatrpana buldožerom. Na audio zapisima zabilježeno je kako dežurni u Operativnom centru Štaba Javne bezbjednosti Tuzla, Ilija Jurišić, naređuje napad na kolonu navodećiu pri tom i komande kao što su „pucaj“ i „ne dovodi“ iz čega se može zaključiti da nije želio žive zarobljenike“.

Dakle, ovakve monstruozne konstrukcije može imati bilo ko, ali njihovo medijsko plasiranje, bez ikakve provjere, samo je u funkciji nove manipulacije žrtvama Brčanske Malte. Profesionalna obaveza redakcije i reportera je bila takve tvrdnje potkrijepiti dokumentima kao što je spomenuti audio-zapis. Ako već niste publici ponudili mogućnost da svojim ušima provjeri sadržaj navodnih audio-snimka onda Vas molim da to proslijedite nadležnim tužilaštvima, jer ćete im olakšati posao u traganju za odgovorom ko je kriv za stradanja na Brčanskoj Malti.

Takav dokument ne postoji nigdje nego je plod novinarske mašte koja je bila u funkciji podsticanja mržnje i bježanja od pune istine o tome šta se desilo 15. maja 1992. Žalosno je da se to radi i 19 godina nakon događaja na Brčanskoj Malti.

S poštovanjem

Sinan Alić, predsjednik
Fondacije Istina Pravda Pomirenje
Tuzla, 17.05.2011.




(tuzlarije.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.