20.5.11.

Ugljevik-Počeli Dani Harmonike

U organizaciji Osnovne muzičke škole ,,Kornelije Stanković", u Ugljeviku je sinoć otvoren Treći međunarodni muzički festival "Dani harmonike", najveća muzička svečanost u BiH posvećena harmonici koji će za pet dana okupiti preko 200 izvođača i takmičara iz 12 evropskih zemalja. Pored takmičara solista i kamernih sastava, veliki doprinos manifestaciji daće eminentni stručnjaci iz oblasti harmonike kao što su uvaženi profesori iz Ukrajine Vladimir Murza i Vladimir Olejnik te Rus Aleksandar Skljarov.

090_1

U prepunoj sali ugljevičkog Centra za kulturu ,,Filip Višnjić" sinoć je načelnik opštine Vasilije Perić festval proglasio otvorenim.

090_9 - Ponosni smo što, iako smo mala opština, imamo Osnovnu muzičku školu ,,Kornelije Stanković i vrsne muzičke stručnjake i izvođače koji su nas zavidnim novoom umjetničkog znanja predstavljali u regionu i svijetu, istakao je načelnik Perić na otvaranju.

Ponosni smo, dodao je načelnik, i to što po treći put možemo biti dobri domaćini za preko 200 takmičara i predavača iz 12 evropskih zemalja.

- U opštini smo prepoznali kvalitet i osjetili potrebu da podržimo ovakve skupove jer je naša obaveza da ističemo i pomažemo one koji su najbolji, naglasio načelnik opštine Ugljevik koja je generalni pokrovitelj ove manifestacije.

090_4

Profesor na Muzičkoj akademiji u Odesi Vladimir Murza je primijetio da se za tri godine, koliko dolazi na festival u Ugljevik, broj učesnika utrostručio kao i kvalitet svirke.

- Kvalitet je svake godine sve bolji a interesovanje za nastup sve veće i to govori sve o festivalu koji je organizovala Muzička škola ,,Kornelije Stanković", čiji je direktor i profesor Slaviša Perić doktorirao u Ukrajini, istakao je Murza, profesor poznat po mnogim osvojenim nagradama na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Ovaj istaknuti ukrajinski umjetnik održanje narednih dana u Ugljeviku i javne časove harmonike.

Pored profesora Murze, mnogobrojnoj publici na otvaranju predstavili su se svirkom i njegov sin Aleksandar Murza te solisti i orkestar Muzičke škole ,,Kornelije Stanković".

090_5090_8

090_6090_7

Danas, drugog dana manifestacije, planirano da se održi javni čas harmonike dok će u večernjim časovima biti održana tri koncerta. Publici će se predstaviti Trio ,,Pulsacion" i Miodrag Krstić iz Srbije kao i Ansambl harmonika iz Mađarske.

Subota i nedjelja predviđeni su za takmičenje kamernih sastava i solista, dok su večernji časovi predviđeni za koncerte, U ponedjeljak, poslednjeg dana, svečanost će biti prenesena u susjednu Bijeljinu gdje će biti održana konferencija o temi ,,Popularizacija harmonike na Balkanu" i koncert učenika laureata.

http://www.skalaradio.net/ugljevik-info/371-dani-harmonike-ugljevik-2011.html


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.