4.12.11.

Mladi održali lekciju odraslima

Momci i djevojke iz Podrinja, Srbi i Bošnjaci, danas su zajedno položili cvijeće na stratišta u Tuzli, Bratuncu i Srebrenici.

Pripremio: Salih Brkić

04.12.2011 10:58
Video

Prvo su posjetili Potočare, onda su bili u Kravici, pa su došli u Tuzlu. Mladi Bošnjaci i mladi Srbi iz tri podrinjske općine zajedno su položili cvijeće na Kapiju, mjesto stradanja tuzlanske mladosti. „Ovo je strašno! Ali eto, to nam je za nauk“, kazala je Nevena Elez iz Omladinskog centra „Odisej“ iz Bratunca.

Nakon Kapije, Nevena, Ehlimana i Adrijana sa svojim su vršnjacima otišli na Slanu Banju, mjesto gdje su ukopani i sahranjeni njihovi vršnjaci ubijeni 1995. godine u Tuzli. „Među ljudima treba da bude mir, i da se svi slažu. Svi zajedno da radimo i da budemo složni“, poručuje Adrijana Vidić iz Omladinskog centra Vlasenica. “Mi nismo krivi za ono što je bilo i više se nikada ne treba ponoviti. Zato što mi zaslužujemo normalan život”, kaže Ehlimana Begović iz Savjeta mladih Srebrenice.

Normalni život je moguć. Dokazali su danas Almir i Čedomir. Nakon Kapije, zajedno su otišli na Brčansku Maltu, gdje su 1992. godine poginuli pripadnici JNA. „Većina ove djece koja su danas došla nije prelazila entitetsku liniju. Ovo je jedinstvena prilika da razbiju predrasude koje su sve ove godine stvarali u svojim porodicama, medijima“, ističe koordinator projekta Almir Salihović.

Za razliku od bh. političara, mladi Podrinjci danas su bez pregovora postigli novi dogovor. Uskoro će posjetiti i druge memorijalne centre u BiH.

(federalna.ba)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.