19.11.11.

Besplatni zagrljaji

Članovi Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“, zajedno sa Omladinskom bankom Tuzla i Omladinskim klubom (inicijative programa za mlade Fondacije tuzlanske zajednice), danas su na platou trga kod „Ismeta i Meše“ dijelili besplatne zagrljaje građanima Tuzle i promovirali UN Konvenciju o dječijim pravima.



Cilj aktivnosti jeste upoznavanje djece, mladih, ali i starijih sugrađana sa pravima koja su zagarantovana UN Konvencijom o pravima dijeteta. Ove godine se obilježava dvadeset dvije godina od usvajanja Konvencije koja postavlja temelje za bolji život djece i predstavlja najšire prihvaćen dokument o ljudskim pravima na svijetu.



Začetnik ideje o davanju zagrljaja je Juan Mann, Britanac australskog porijekla koji se nakon djedove smrti vratio u Australiju. Kada je stigao na aerodrom u Sidneju, shvatio je da jedini od putnika nije imao koga zagrliti, a taj tužan osjećaj potaknuo ga je da svoje zagrljaje dijeli besplatno i tako usreći druge ljude. Njegovu ideju prihvatili su mnogi diljem svijeta, a u Tuzli prva takva akcija je sprovedena prošle godine.



Tuzlaci su s odobravanjem dočekali današnju akciju, tako da su se čak i oni koji nisu bili raspoloženi za grljenje nasmiješili kad su vidjeli da im prilaze ljudi koji dijele zagrljaje. Što se tiče onih koji su grlili Tuzlake, oni smatraju da nam treba više ovakvih akcija i kažu da su veoma zadovoljni efektom koji su izazvali na ulicama grada.













Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ je omladinska inicijativa Fondacije tuzlanske zajednice, koja okuplja djecu i mlade, te ih podstiče da aktivno učestvuju u lokalnoj zajednici i vršnjačkom edukacijom doprinesu promjenama kako samih sebe tako i društva u kojem živimo. Pored toga, ova organizacija aktivno radi na promociji dječijih prava kroz kreativne i edukativne radionice i aktivnosti.

S.P.

(tuzlarije.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.