4.11.11.

MZ Ratkovići - Zlatna povelja

Ovom prilikom želimo da istaknemo organizovanost i požrtvovanje mještana Ratkovića u izgradnji boljih uslova za zivot.

Naselje Ratkovići je pripadalo MZ Čelić, te kada su delegati našeg mjesta uvidjeli koliko sredstava od nas odlazi u budžet MZ Čelić, a ne vraća se na područje naselja Ratkovići, na Zboru građana su donijeli odluku da se izdvoje iz MZ Čelić i osnuju MZ Ratkovići. Sve potrebne procedure oko registracije je trebalo proslijediti tadašnjoj opštini Lopare. Bilo je tu dosta problema, ali se je uspjelo.

Sredinom sedamdesetih formirana je MZ Ratkovići. U tom početnom periodu rada MZ Ratkovići, potrebno je istaći da su najistaknutiji aktivisti u tom poslu bili: Salko Zejćirović, Redžo Zejćirović, hadžija Ševko Ahmetović, Idriz Adilović, Ferhat Bilalović, Mehmed Bešić, Asim i Zejćir Zejćirović, Asif Bešić, Ahmet Bašić, Sada Glibanović i drugi.

Izgrađena je nova džamija, četverorazredna škola, postavljeni stubovi za uličnu rasvjetu, izvršena je rekonstrukcija niskonaponske mreže i izgradnja trafo stanice, započeta kanalizaciona mreža, nasipani su lokalni putevi. U svim tim poslovima mještani su odvajali finansijska sredstva i dobrovoljno radili, te je takva aktivnost bila svakodnevica.

Početkom 80-tih zavodi se samodoprinos i započeta izgradnja Društvenog doma, koji je za nekoliko godina uspješno sagrađen i opremljen, uz veliko odricanje mještana u svakom pogledu. U akcijama omladine i aktiv žena je imao svoju posebnu ulogu.

U sastavu Društvenog doma uređena je velika sala koja se mogla sa harmonika vratima razdvojiti, te u jednom dijelu osposobila kuhinja sa šankom.

Taj dio je odlukom MZ Ratkovići dodijeljen omladini i OFK Ratkovići. Omladina je organizovala igranke, priredbe i koncerte, a OFK je organizovao ugostiteljske usluge i čikvinu. Od tog dijela je finansiran OFK Ratkovići, te je čak imao primljenog radnika u radni odnos uz plaćanje svih zakonskih obaveza. Sređeno je fudbalsko igralište i sagrađena svlačionica.

Na spratu sa lijeve strane je opremljena čitaonica za starije. Tu su na miru mogli popiti topli napitak, poigrati šaha, domina i lijepo se relaksirati. Osim hodnika tu su jos četiri prostorije koje su korištene za sastanke i administraciju MZ, omladine, OFK , prostorija za opštenarodnu odbranu.

U to vrijeme socijalizma kancelarije su koristili i članovi Saveza komunista, Saveza udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata, Savez radnog naroda, Savez žena, članovi Kulturno-umjetničkog društva ”Mehmed Mujkić”, Savez izviđača, Savez gorana i drugi.

Asvaltirana je glavna ulica kroz naselje, te nekoliko sporednih. Uvedeni telefoni. Nasipani lokalni putevi. Isto smo pomagali u nasipanju puteva prema Mrtvici i Bobetinu Brdu.

Za svu tu aktivnost MZ Ratkovići dobila Zlatnu povelju kao najnaprednija MZ u BIH. Sa tom nagradom se trebamo svi ponositi.

U radu MZ Ratkovići i u ostalim vidovima aktivnosti isticali su se: Salih Zejćrović, Hazim Zejćirović, Izet Ahmetović, Osman Avdić, Šemsudin Glibanović, Sakib Sinanović, Meho Zejćirović, Enver Smajilović, Šaban Junuzović, Ibro Zejćrović, Sadik Glibanović, Mehmedalija Junuzović, Senada Glibanović, Mukadesa Ahmetović, Alijja Hrustanović, Sadija Hasić, Abdurahman Adilović, Muhamed Zlatić i drugi.

Nesretni rat je prekinuo zahuktalu aktivnost MZ Ratkovići na izgradnji boljih uslova za život, te su mještani u ratu sve svoje potencijale stavili u funkciju odbrane sela od agresije.

Odbranili smo se uz ogromne ljudske i materijalne gubitke.

Poslije rata se radi na obnovi sela porušenog agresorskim granatama, te organizuju nove aktivnosti.

Isto tako svakog oktobra mjeseca se organizuje manifestacija ”DA SE NE ZABORAVI”, kada se prisjećamo ratnih strahota i naših najmilijih mještana koji su u toku rata stradali od agresora.

Mnogi, a naročito omladina, nije zadovoljna trenutnim aktivnostima MZ, jer može kvalitetnije i bolje.

Glas mještana i dan danas treba da se čuje u donošenju važnih odluka.

Budućnost naše MZ zavisi od nas sviju.

Redakcija Ratkovici-x.comhttp://www.ratkovici-x.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.