13.10.11.

Fotoreportaža - Vašar u Puračiću Tradicija duga 150 godina

Puračić nadomak Lukavca domaćin je 150. jubilarnog vašara. Na daleko čuveni vašar koji se svake godine održava 12.13. i 14. oktobra postao je sinonim za ovaj kraj. Na desetine ljudi, iz svih krajeva BiH, dolazi u ovo malo mjesto kako bi trgovali i bili dio tradicije.



Vašari su dobra prilika da se ljudi vide, da se nešto pazari i proda, ali i da se proveseli, u ovom slučaju uz nezaobilazne zvuke izvorne muzike. Ovogodišnji vašar je dobro posjećen, a u prilog tome idu i dobre vremenske prilike, no bez obzira na sve, druženje ispod šatora je nešto što se ne propušta.





Vašar vrvi posjetiocima, sa svih strana čuje se muzika, ponuda je po principu “nema čega nema”, a na vama je samo da dođete – poručuju domaćini.



“Polako narode, ima mjesta za sve, pazite na djecu, čuvajte novčanike ako ih imate, a žene slobodno pustite da svuda zavire,vratiće se one kući i bez vaše pomoći”, čuje se sa prodajnih štandova na vašaru.



Poseban šmek vašaru daje miris pečenja kojeg ima u izobilju. Tu su i nezaobilazne šećerne vate, orašnice, halva i druge slastice koje se godinama prave na isti način. Jednom riječju, prodaje se i nudi mnogo toga i najveća draž je što se takva roba rijetko gde može videti osim na ovom jedinstvenom vašarskom druženju.







Neizostavan dio vašara je i prostor na kome je smješten zabavni park sa ringišpilima, autodromima, balerinom te mnogobrojnim elektro-mehaničkim čudima što se vrte, drmaju,okreću, pište, škripe i ljuljaju.... A na njima i staro i mlado. Nije bitno koliko vam je godina ako se želite zabaviti!



Vašar u malim zajednicama poput Puračića nije samo niz tezgi sa kineskom robom. To je za ovo selo, ali i sva okolna mjesta, događaj godine koji se propušta samo uz "debeo" razlog.

S.P.

(tuzlarije.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.