18.10.11.

Shell će u potrazi za naftom pretražiti svaki centimetar Federacije BiH


Shell će u potrazi za naftom pretražiti svaki centimetar Federacije BiH

Foto: AFP

VLADA Federacije BiH i naftna kompanija Shell sklopile su ugovor prema kojem bi ovaj nizozemski naftni gigant trebao pretražiti čitav teritorij Federacije BiH, kako bi provjerio nalaze li se tamo uistinu zalihe nafte, kao što sugeriraju prijašnja istraživanja.

"Naš zahtjev Shellu je da se praktično istraži svaki milimetar Federacije BiH. Radi se o 26 hiljada kilometara teritorija koji će biti istraženi na na temelju dokumentacije rađene od 1970. do 1990. godine", kazao je za "Oslobođenje" ministar energetike rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

Ti nalazi sugeriraju kako, na primjer, na širem području Tuzle postoje četiri lokacije na kojima postoji nafta na dubini od 1000 do 1300 metara. Iako te količine nafte vjerojatno nisu zavidne, federalna vlada smatra kako vrijedi istražiti ima li možda na većim dubinama zaliha fosilnih goriva koje bi vrijedilo eksploatirati.

Shell ne bi ulazio u posao da ne misli kako će od toga imati koristi

Ministar na temelju prijašnjih istraživanja procjenjuje kako se na području Dinarida može doći do velikog nalazišta nafte na dubinama od pet do osam hiljada metara.

Najveću pogodnost ovog ugovora za federalnu vladu predstavlja činjenica da će Shell dvije godine istraživanja provoditi o vlastitom trošku. Trhulj svoj optimizam temelji i na činjenici da se "tako velika tvrtka ne bi zanimala za ovakav posao kad ne bi smatrala da on neće donijeti rezultat".

Trhulj je napomenuo i kako na području Republike Srpske također postoje zalihe nafte, ali vjerojatno manje od onih na teritoriju Federacije BiH. Za njihovu bi eksploataciju mogao biti zainteresiran ruski Zarubežnjeft, koji već posjeduje rafineriju u Bosankom Brodu.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.