21.10.11.

Učeničke aktivnosti u povodu Svjetskog dana jabuka

Ni ove godine osnovci u Simin Hanu nisu propustili priliku da ukažu na važnost zdrave ishrane. S obzirom da se 20. oktobra obilježava Svjetski dan jabuka, ko bi to mogao bolje uraditi od učenika i učenica koji zajedno sa svojim porodicama tradicionalno uzgajaju voće i povrće na području koje nije industrijski zagađeno.




Učenici i učenice svih razreda su pripremili štandove na kojima su izložili raznorazne proizvode od jabuke, ali i drugog voća.
Tako su svi mogli kušati kolače i torte, hurmašice i jabukovače, đem i pekmez od domaćih jabuka, šljiva i krušaka, zatim prirodne sokove kao i samo voće. Najveća atrakcija je, naravno, bila torta u obliku jabuke koju je napravila jedna roditeljka. Posebno zadovoljstvo je bilo darovati omiljene nastavnike i nastavnice, te im na ovaj način zahvaliti na svakodnevnom trudu.


Da bi poruka bila jasnija, glavni hol škole ukrašen je likovnih i literarnim radovima na ovu temu. Izdvajamo stih učenice četvrtog razreda:
„Jabučice crvena, baš si zdrava i sočna
zbog toga te uzgajamo jer si zdrava voćka!“

Nakon što su svi učenici i učenice detaljno pregledali štandove, uz pomoć direktora Osmanović Senada, izabrani su najbolji te su im uručeni prigodni pokloni koje će moći zajednički da koriste u razredu.
Na kraju, željeli bismo zahvaliti i roditeljima koji se uvijek odazivaju na školske akcije i pružaju podršku učenicima/ama i nastavnicima/ama.



Info tim OŠ „Simin Han“


Svjetski dan jabuke obilježen u Ekonsomskoj školi u Tuzli

Učenici Ekonomske škole, kao i prethodne školske godine, obilježili su 20.10. Svjetski dan jabuke. Profesorica Amela Petričević, voditeljica Projekta za promicanje pravilne ishrane u školi, u cilju promovisanja pravilne i umjerene ishrane u holu škole organizirala je druženje učenika svih razreda uz konzumiranje svježeg voća. Cilj je razviti humane odnose među učenicima različitog uzrasta i ukazati im na značaj voća u ishrani, a posebno jabuke kao kraljice voća.


„Učenici provedu veći dio dana izvan kuće, u godinama su kada neki od njih počinju konzumirati duhanske prerađevine, nemaju naviku nositi voće u školskoj torbi, i tu smo mi profesori u školi, a porodica kod kuće da im ukažemo na značaj očuvanja njihovog zdravlja.Pored obrazovnih ciljeva, nikada ne smijemo zaboraviti odgojne ciljeve za naše učenike a jedan od njih je i ukazivanje na očuvanja zdravlja.“-rekla je prof.Petričević.

Kroz debatne aktivnosti i istraživanje na temu –Nepravilna ishrana srednjoškolaca na području TK-a došlo se do slijedećih podataka:
Srednjoškolci se nepravilno hrane, a neki od uzroka su:
-nedovoljna informisanost o pravilnoj ishrani
-finansijska situacija
-mediji promovišu „manekenski“ izgled i nezdravu hranu
-brz tempo života
-preskakanje obroka-prejedanje
-nerazvijene zdrave navike u ishrani
-nedostatak školskih kuhinja...
- trošenje novca za cigarete,kafu,odjeću umjesto za hranu
Kao posljedice nepravilne ishrane srednjoškolaca ističemo:
- umor,pospanost,slaba koncentracija, agresija
- slabljenje organizma-pad imuniteta
- različite bolesti i poremećaji-bulimija,anoreksija,depresija
- nepravilan rast i razvoj
Moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana jabuke je:
„ Budi cool – jedi voće !“
Koliko učenicima znače ovakva obilježavanja rekli su sami: „Ne čekajmo Svjetski dan jabuke sledeće godine da bi skupa jeli voće-jedimo ga zajedno već slijedećeg četvrtka!
Jučer su hodnici škole mirisali na svježe voće...nadati se da će to postati naša svakodnevnica... Ekonomska škola Tuzla

(tuzlarije.net)



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.