11.11.09.

Velinske smokve


Mnogi kada pročitaju naslov ovoga posta,će se zapitat čuj,otkud velinske smokve.Hajde,da se kaže šljive Velinke,to bi nekako moglo proći,jer ova sorta voća je zabilježena u literaturi,ali smokve Velinke?

Pa ,neka.E,one možda nisu nigdje zabilježene,a možda i jesu,ali u svakom slučaju vrijedno je nešto i o njima zapisati.

Nauka za ovu voćku kaže da vodi porijeklo iz Južne Arabije,odakle se raširila zemljama Mediterana i zbog toga je i nazvana mediteransko voće.U evropu ovu su voćku donijeli stari Rimljani(iako su stari,bili su vrijedni) koji su je zasadili najprije u Italiji,pa i druge zemlje sa blagom klimom,Španija,Portugalija,Francuska,Grčka.

Neotporna je na niske temperature i svi pokušaji da se uzgaja u hladnijim krajevima,nisu dali očekivane rezultate



Dakle,smokva je tipična mediteranska biljka.Krajnja granica za uzgoj ovog voća kod nas je Hercegovina,i to samo oni dijelovi bliže Jadranskom moru.

Malo kome je poznato,osim mještanima,da je ova voćka uveliko raširena u Velinom Selu.Skoro u svakoj avliji bila je zasađena po jedna ili više sadnica ovoga voća.

Po okolnim brežuljcima rasle su kao samonikle,tako da su se tokom čitavog ljeta,putnici namjernici mogli zaslađivat ovim ukusnim voćem.Bilo je domaćina koji su,poput Hercegovaca,plodove smokve sušili na suncu,drugi su pripremali razne poslastice,džemove i sl.i uglavnom stablo smokve se udomaćilo ka da je autohtono voće.

Iako u Velinom selu vlada kontinentalna klima,predio Majevice gdje vladaju oštre zime,ova voćka odolijevala je,mrazevima i velikim hladnoćama uspjela se adaptirati na sve to,što u drugim krajevima nije bilo moguće i stoga je spravom možemo nazvati smokva Velinka.

brnjik.net

2 коментара:

  1. Postovani Mozete li malo detaljnije kako da se rasade sadnice smokve kod mene je jedno veliko drvo sa mnogo mladara ali su svi iz korena glavnog stabla, dali se mogu nakako rasaditi iz reznica ili kako drugacije?

    ОдговориИзбриши
  2. smokvu ti je lako oziliti, neces verovati al istina je cak na jesen ili na proloce jednogodisnje ili dvogodinje grancice da oseces sa drveta i da zasadis bez zila od tri jedna bi se primila 100%.ako hoces zile drzi te grancice u vodi i posle 40 dana pusta zile zavisi nekad treba i 55 dana da pusti zile.Najlaksi primer je uzeti izdanak sa zilama i treci je granu poviti u zemlju cekati dok pusti zile a posle odseci od grane kojom je vezana.Mada ja koristim prvi primer ako nema izdanaka.odsecem 20 prutica i imacu najmanje 10 sadnica.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.