19.11.09.

Zbog plastičnih kesa stradaju životinje



Iako ekolozi stalno upozoravaju na to da umjesto plastičnih treba koristiti papirne kese, ni oni ekološko osviješteni nisu često u prilici da na ovaj način čuvaju okoliš. Rijetko koji trgovački lanac nudi papirnu ambalažu.

Uz to, realnost je da PVC kese nerijetko završavaju u rijekama, na livadama i drugim biserima prirode, gdje im je potrebno oko 200 godina da se razgrade.

- BiH je prelijepa zemlja, ali svugdje ćemo po granama drveća vidjeti najlonske kese - konstatira dr. Muhamed Omerović, predsjednik Ekološkog saveza "Eko zeleni" Tuzlanskog kantona. Kaže da je ova organizacija provela nekoliko akcija čiji je cilj bio bojkot PVC kesa.

- Radili smo na povećanju svijesti poručujući građanima da prilikom odlaska u kupovinu nose platnene torbe ili korpe. Plastične kese uglavnom završavaju u prirodi, narušavaju harmoniju i ljepotu okoliša. Čak imamo i podatak da su životinje, konkretno srne, stradale zbog kesa na koje naiđu kada pasu - kaže Omerović. B. T.

Ekološka svijest

Iako zaključuje da još treba raditi na podizanju ekološke svijesti, Omerović i trgovce poziva da masovnije počnu upotrebljavati papirnu ambalažu, jer, kako kaže, ima građana koji su spremni da odu u trgovinu koja ima papirne kese, makar ih to koštalo više.(Avaz)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.