10.11.09.

Bosna i Hercegovina ne smije postati zemlja zidova


OO HDZ Tuzla

Povodom 9. studenog, dana pada Berlinskog zida brojne zemlje se prisjećaju ovog značajnog povijesnog datuma koji je značio prekretnicu i za zemlje bivše Jugoslavije. I nakon 20 godina postoji potreba prisjećanja, spominjanja i opominjanja na prošli sustav življenja kojeg intelektualci nazivaju vremenom željezne rukavice.

Na ovaj dan porušen je jedan od najvećih zidova u Europi koji je bio vodeća prepreka stvaranju društva koji bi bio simbol ravnopravnosti.
No, ako promatramo rušenje Berlinskog zida iz današnje perspektive, ne može se oteti dojmu činjenica koja je i nakon dva desetljeća demokracije dominantna, a to je da su brojni ljudski mostovi porušeni, a neki novi kamenitiji zidovi izgrađeni. To u ovoj zemlji potvrđuju pojedinci koji sudjeluju u njihovom još većem građenju, čiji je cilj podjela građana.

Bosna i Hercegovina, nakon gorkog iskustva kojeg su imali građani Istočne i Zapadne Njemačke, ne smije dozvoliti da postane zemlja zidova.
Ova zemlja u narednom razdoblju se mora oduprijeti takvim pokušajima. Svi građani su pozvani na zajedničko ulaganje napora kako bi omogućili da se stvori jedna pozitivna politička, ali i društvena klima koja će BiH uvesti u Europsku uniju.
Kao svojevrsna opomena su i sve negativne strane koje su sa sobom donijele stvaranje Berlinskog zida.
Stoga je poželjno iskoristiti i sve one dobre strane koje su se dogodile njegovim rušenjem. Nakon dvadeset godina od njegovog pada ljudi su svjesni svoje slobode, kako intelektualne tako i političke.

Predsjednik OO HDZ Tuzla
i Općinski vijećnik
Rado Pejić

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.